În cadrul tranzacțiilor comerciale, entitățile pot acorda diferite reduceri, de natură comercială sau financiară.
Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile – se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele – se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele – sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.
Printre prevederile cuprinse în reglementările contabile în vigoare, referitoare la evidențierea în contabilitate a reducerilor comerciale acordate sau primite, se regăsesc următoarele:
Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 „Venituri din sconturi obţinute”). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 „Cheltuieli privind sconturile acordate”).
În continuare sunt prezentate exemple privind evidențierea în contabilitate a reducerilor comerciale acordate/primite și înscrise pe factura de livrare/achiziție, respectiv a reducerilor financiare:
Societatea „X” S.R.L. achiziţionează de la societatea „Y” S.R.L. mărfuri la preţul de 6.000 lei.
Cumpărătorul are un statut preferenţial în relaţiile contractuale cu vânzătorul, fapt pentru care acesta din urmă îi acordă o reducere comercială de 5% din valoarea mărfii care este consemnată în factură, după cum urmează:
La societatea „X” S.R.L.:
– Înregistrarea în contabilitate a achiziţiei de mărfuri:
La societatea „Y” S.R.L.:
– Înregistrarea în contabilitate a vânzării mărfurilor şi a descărcării gestiunii pentru stocurile respective:
– Descărcarea din gestiune a stocurilor vândute (presupunem că acestea sunt evidențiate în contabilitatea societății „Y” la valoarea de 3.500 lei):
Prin urmare, reducerile comerciale acordate de furnizor înscrise pe factura de achiziţie nu se contabilizează distinct la cumpărător, stocurile urmând a fi înregistrate la valoarea lor netă comercială.
La vânzător, veniturile vor fi, de asemenea, evidenţiate în contabilitate la valoarea rezultată după scăderea valorii reducerilor comerciale. Scăderea din gestiune a stocurilor vândute se va face la valoarea lor de înregistrare în contabilitate.
Potrivit reglementărilor contabile în vigoare reducerile financiare primite reprezintă venituri ale perioadei, iar în contabilitatea furnizorului aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei.
Pentru reflectarea în contabilitate a reducerilor financiare primite/acordate se utilizează contul 767 „Venituri din sconturi obţinute”, respectiv contul 667 „Cheltuieli privind sconturile acordate”, după caz.
La 11.01.2015, societatea „A” S.R.L. cumpără piese de schimb de la societatea „B” S.R.L. la preţul de 10.000 lei. Vânzătorul îi acordă cumpărătorului un rabat de 3%, o remiză de 7% şi un scont de decontare de 2% valabil pentru plata anticipată a facturii până la data de 21.01.2015.
Factura emisă de vânzător conţine următoarele date valorice:
Având în vedere faptul că reflectarea în contabilitate a reducerilor de natură comercială a fost prezentată în exemplele anterioare, în continuare se prezintă doar evidențierea reducerilor de natură financiară, astfel:
– Înregistrările în contabilitatea societății „A” S.R.L. – cumpărător
a) achiziţionarea pieselor de schimb în data de 11.01.2015:
b) plata facturii la data de 20.01.2015 şi înregistrarea scontului primit:
– Înregistrările în contabilitatea societății „B” S.R.L. – furnizor
a) vânzarea pieselor de schimb în data de 11.01.2015:
b) încasarea facturii în data de 20.01.2015 şi înregistrarea scontului acordat:
Dă vestea! on Facebook