Contul 149 | Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii
18 iunie 2018

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa câştigurilor legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.
Contul 141 „Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” este un cont de pasiv.

Credit

În creditul contului 141 „Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se înregistrează:
– diferenţa dintre preţul de vânzare al instrumentelor de capitaluri proprii şi valoarea lor de răscumpărare (461, 512);
– diferenţa dintre valoarea nominală a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi valoarea lor de răscumpărare (101).

Debit

În debitul contului 141 „Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se înregistrează:
– câştigurile legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, transferate la rezerve (106);
– câştigurile legate de vânzarea instrumentelor de capitaluri proprii, folosite, potrivit legii, pentru acoperirea pierderilor legate de emiterea acestora (149).
Soldul contului reprezintă câştigurile legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.


Aveți completări legate de contul 141 | Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =